Personal

Psykologhjelp

27. april 2015

I dag leste jeg på nettet at Sten Grytebust, Aalesund sin keeper, ønsket seg hjelp utenfra i form av psykologhjelp eller mental trener. Tv2 studio sine eksperter synes dette var tøv og at dette ikke er nødvendig i en så stor spillergruppe.

Jeg må si meg enig. Bare tull at en så stor spillergruppe må ha behov for en mental trener eller psykologhjelp for å vinne kamper. Jeg har vært i forskjellige land og kulturer, og bare opplevd en gang at dette ble prøvd. Gruppa tok det ikke til seg og syntes dette var bare tull. En så stor gruppe har alle ressurser innad i gruppen til å snu ting. Det er gjennom gode prestasjoner på trening og kamp som gir selvtillit, ikke en som forteller deg det.

Hadde vi en tung periode med noen tap så hadde vi møter for hva som kunne bedres innad i gruppen. Men dette gikk på helt basic ting.  Vi hadde en kveld på byen med gruppa, go cart, paintball, karaoke kveld, bare noe som gjorde at man fokuserte på andre ting. En seier eller en god opplevelse er det som skal til for at all selvtillit er tilbake.

Jeg har vært igjennom det meste av dritt, på og utenfor banen.  Hadde ekstremt lav selvtillit og ofte ikke hatt troen på meg selv når det blåste som mest. Det gikk av og til utover prestasjonene mine, men jeg hadde aldri behov for en mental trener eller psykologhjelp. Jeg ble aldri anbefalt det og jeg tenkte aldri på det. En god kamp var alt som skulle til for å snu det. Jeg er ganske sikker på at psykologhjelp eller mental trener ikke er den rette veien for en slik spillergruppe.

Når det skal sies så er mentale trenere ekstremt viktig i andre idretter. Da tenker jeg spesielt på idretter hvor man bare er avhengig av sine egne prestasjoner. Slik som langrenn/ skiskyting, Golf etc. Der har jeg hørt mye positivt. De gjør en strålende jobb, uten tvil. Så jeg har ikke noe imot den jobben de gjør og viktigheten av det. Men i slike idretter som jeg nevnte over, så går man på en person. En person man lærer å kjenne over tid og som man lettere kan hjelpe/ gi råd om hva den utøveren bør gjøre. I en stor gruppe på 20-25 mann er det for mange personligheter. Og effekten blir ikke den samme. Så jeg ser viktigheten av den jobben mentale trenere gjør, men jeg mener det ikke passer i alle idretter.

Nå er ikke jeg Aalesund Fotball sin største fan, men jeg liker Grytebust som keeper. Mitt råd er å snakke om det innad, ha gode treningsøkter, vær positive i hverdagen. Finn på ting som et lag som gjør at fokuset ikke alltid er rundt kamper og den dårlige trenden. En god kamp er det som skal til før alt er snudd og denne perioden er glemt. Tungt nå, men dette gjør dere bare sterkere som enkeltpersoner og ikke minst som lag.

Good luck

 

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply gabriielnh 27. april 2015 at 20:39

    Bra innlegg, veldig enig :))

  • Reply Espen Sørum Hansen 27. april 2015 at 22:03

    Hva tenker du om at spillergruppen får tilgang til psykolog hjelp/mental trener så kan de som vil benytte seg av det? Som du selv skriver så er det 20-25 forskjellige personligheter i en spillergruppe. Tror du behovet av slik hjelp kan være større for keepere (f.eks Grytebust) og angrepspillere der hvor feil og tabber kan være mer synlige enn for midtbanespillere og forsvarspillere?

  • Leave a Reply

    Translate »